mandag den 21. februar 2011

Skoleskibet MØEN del 1.

Den 31. oktober mødte vi mandag morgen kl. 0800 på skoleskibet MØEN på Holmen i København.
MØEN var en af fire store minelæggere, som var bygget i begyndelsen af 1960´erne. For at kunne fungere som skoleskib for søværnet, var den udrustet med nogle containere, som var indsat på det store minedæk, og den kunne således ikke have fuld minelast. Hvis situationen fordrede det, kunne disse containere dog hurtigt tages ud igen. MØEN blev brugt til at uddanne søværnets personel på alle niveauer, fra navigering for kadetter, praktisk uddannelse for sergenter, marineelever til bunden af fødekæden, hvor vi befandt os; værnepligtige søofficersaspiranter VPSØ.
Da vi mødte om bord, blev vi med vore kæmpe vadsække sendt ned af to lejdere til agterbanjen. Hvis vi havde syntes, at pladsen var trang på vores 8 mandsstue i Auderød, måtte vi nu erkende, at 8 mandstuen havde været en balsal i forhold til agterbanjen på en minelægger. På et område ca. på størrelse med en stue i et alm. parcelhus var indrettet til 48 mand. Køjerne var i 3 etager, således at når man lå på køjen, var der ca. 10 cm fra ens næse til overmandens madras. Til sit grej havde man et stålskab på ca. 50x50 cm og der var 4 håndvaske, to brusere og 2 toiletter til deling.

Billedet viser, hvordan det ser ud når alle er i gang med at iklæde sig gummikampdragt. Det var svært at fotografere på banjen, da man simpelthen ikke kunne komme langt nok på afstand til få det hele med.

Da vi havde fået anvist en køje og forsøgt at proppe al vores grej ind et et skab, fik vi udleveret mere grej; redningsvest, gummikamptøj og gummikampstøvler. Mens vi rodede rundt blev der over prajeanlægget (som vi skulle lære at hade) prajet: "Skytrulle - Skytrulle, eleverne møder på minedækket". Øhh -hvad? Vi tumlede op af lejderen og ud på minedækket, hvor vi skulle mønstre, for at se om alle var mødt. Kort efter blev der prajet: "Besætningen ret". Og derefter:"Efter aftrædning på post til at gå af havn - træd af." Vi stirrede nu febrilsk på vores lille kort med vores skibsnummer og de forskellige poster vi skulle tage under forskellige ruller. På mit stod: Manøvrerulle - fordæk. Jeg tumlede op af lejderen til dækket og gik i den retning, jeg mente fordækket lå.
Fra fordækket kunne vi se op mod brovingen, hvor en officer råbte ned til os: "Bjærge bugter - bjærge dit, bjærge dat." Da den sidste trosse var om bord, blev der kommanderet oplining mod styrbord og vi sejlede ud fra Holmen. Vi var på vej til søs, vores første sejlads med søværnet var begyndt.

Fordækket på MØEN

Ingen kommentarer:

Send en kommentar